Τρόποι για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Όταν λέμε μνήμη αναφερόμαστε στην ικανότητα του εγκεφάλου να διατηρεί, για μεγαλύτερο ή μικρότερο χρονικό διάστημα, πληροφορίες, γεγονότα και εμπειρίες που γίνονται αντιληπτές, μέσω των αισθήσεων. Όλοι θέλουμε να βελτιώσουμε αυτή την ικανότητα και, ευτυχώς, οι έρευνες δείχνουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι εύπλαστος και, ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία, μπορούμε, με την εξάσκηση και τις κατάλληλες τεχνικές, να θυμόμαστε όσα μας είναι απαραίτητα για τις σπουδές, τη δουλειά ή την καθημερινότητά μας.

Οι άνθρωποι για να μπορέσουν να βελτιώσουν τη μνήμη τους, χρησιμοποιούν εσωτερικές και εξωτερικές μνημονικές στρατηγικές.

Οι εσωτερικές τεχνικές περιλαμβάνουν στρατηγικές που εφαρμόζονται από ένα άτομο εσωτερικά ή εντός του εγκεφάλου του, π.χ. όταν χρησιμοποιεί λέξεις – κλειδιά για να θυμάται πιο εύκολα ένα κείμενο. Κάποιες άλλες εσωτερικές τεχνικές είναι η δημιουργία μιας φράσης ή μιας ιστορίας με τις λέξεις που θέλει να θυμηθεί, η χρήση νοερών εικόνων, η ομαδοποίηση, η ομοιοκαταληξία, τα ακρωνύμια και οι συντομογραφίες.  

Μια κοινή στρατηγική είναι η δημιουργία ενός “παλατιού μνήμης”, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο loci. Στην τεχνική αυτή, το άτομο απεικονίζει ένα οικείο περιβάλλον, όπως το σπίτι του, και φαντάζεται να περπατήσει μέσα από αυτό, τοποθετώντας τις επιθυμητές αναμνήσεις σε διάφορες τοποθεσίες. Για να θυμηθεί τις αναμνήσεις, το άτομο φαντάζεται, για άλλη μια φορά, ότι περπατάει μέσα στο σπίτι του και βλέπει τις αναμνήσεις όπου τις έχει τοποθετήσει. Στο παλάτι της μνήμης μπορούμε να αποθηκεύουμε σημαντικές πληροφορίες που χρειάζεται θυμηθούμε, όταν π.χ. θέλουμε να δώσουμε μια δημόσια ομιλία. Οι πρώτοι που εφάρμοσαν την τεχνική αυτή ήταν οι αρχαίοι Έλληνες, ενώ μέχρι και ο διάσημος ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς την είχε χρησιμοποιήσει.

Οι εξωτερικές τεχνικές ενισχύουν τη μνήμη με τη χρήση υπενθυμίσεων, όπως π.χ. γραπτές λίστες. Είναι πιο αξιόπιστες από τις εσωτερικές, καθώς σε μία νοερή λίστα, όσο καλά και να την έχουμε οργανώσει στο μυαλό μας, είναι πιο πιθανόν να ξεχάσουμε κάτι, απ’ ότι σε μια γραπτή λίστα. Χρήση ατζέντας όπου καταγράφουμε ημερομηνίες, διευθύνσεις ή ονόματα, χαρτάκια με σημειώσεις, ξυπνητήρι, τοποθέτηση αντικειμένων σε εμφανή σημεία είναι μερικές, ακόμα, εξωτερικές μνημονικές τεχνικές για να θυμόμαστε αυτά που θέλουμε.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες, όπως τα Smartphones και τα tablets έχουν αυξήσει, σημαντικά, την ευκολία και τη χρήση εξωτερικών βοηθών, δεδομένου ότι επιτρέπουν σε ένα άτομο να έχει άμεση πρόσβαση σε μια πληροφορία που έχει καταγραφεί. Επιπλέον, η εύκολη πρόσβαση στο Διαδίκτυο επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν, αμέσως, πληροφορίες. Επομένως, αντί να απομνημονεύει πραγματικά γεγονότα ή ιστορίες, ένα άτομο πρέπει μόνο να θυμάται πού να πάει για να βρει τις πληροφορίες στο διαδίκτυο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βελτιώστε τη μνήμη σας με μνημονικές τεχνικές


Τρόποι βελτίωσης της μνήμης

Ένας σημαντικός παράγοντας που βοηθάει τη μνήμη είναι η προσοχή που δίνουμε σε ό,τι δε θέλουμε να ξεχάσουμε. Αν θέλουμε να μεταφέρουμε την πληροφορία από τη βραχύχρονη στη μακρόχρονη μνήμη, τότε θα πρέπει να διατηρηθεί το λιγότερο επί 20 δευτερόλεπτα στο μυαλό μας, αλλιώς εξαφανίζεται και δεν αφήνει κανένα ίχνος. Άρα, πρέπει να έχουμε την προσοχή μας, εξ ολοκλήρου, στραμμένη πάνω του.

Κάθε φορά που προσπαθούμε να μάθουμε κάτι, πρέπει να μειώνουμε στο ελάχιστο τους περισπασμούς. Αν το μυαλό μας τρέχει από το ένα θέμα στο άλλο και την ώρα που μελετάμε σκεφτόμαστε άλλα πράγματα, δε θα μπορέσουμε να το θυμηθούμε, αργότερα.

Όταν πρόκειται για εξετάσεις, θυμόμαστε πιο εύκολα οτιδήποτε μπορούμε να το συνδέσουμε με τις προϋπάρχουσες γνώσεις μας. Είναι πολύ σημαντική, επίσης, η κατανόηση και η σε βάθος επεξεργασία του προς μάθηση υλικού, αλλά και η συχνή επανάληψη των όσων έχουμε μάθει. Καλό θα ήταν η επανάληψη να γίνεται λίγο πριν πάμε για ύπνο.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε, ότι ο επαρκής ύπνος, η μείωση του στρες, η σωστή διατροφή και η άσκηση βοηθούν το σώμα και το μυαλό μας να είναι σε φόρμα. Η σωματική και πνευματική υγεία συντελεί, στο έπακρο, στη βελτίωση της μνήμης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο απλός τρόπος για να βελτιώσετε τη μνήμη σας. Οι ειδικοί το αποκαλούν σούπερ τρικ

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.